Vad är SEO och kan det hjälpa din blogg?

SEO, eller sökmotoroptimering som det är en förkortning av, är en process som kan hjälpa din blogg att ranka högre på sökmotorernas resultatsidor.

När någon söker efter information på nätet använder de ofta sökmotorer för att hitta det de söker. Om din blogg inte rankas tillräckligt högt på dessa resultatsidor går du miste om mycket potentiell trafik och läsare. Därför kan det vara lönsamt och bra om du fokuserar på att optimera för SEO – förutsatt att du vill ha fler besökare såklart.

Hur kommer man igång?

Det finns många olika sätt att börja arbeta med SEO för din blogg. Det viktigaste är att se till att du fokuserar på rätt saker. Det första du bör göra är att läsa på så till att du har en grundläggande förståelse vad SEO innebär innan du sätter igång och optimerar din egen sajt.

Idag finns det hur mycket information som helst att få tag på dels på Google, men även på Youtube om du föredrar att kolla på videoklipp för att lära dig saker.

Fokusera på on-page och off-page SEO

När du väl skaffat dig grundläggande förståelse för vad SEO är, bör du ta dig tid att förstå de två huvuddelarna, on-page och off-page SEO.

On-page SEO avser allt som sker på din egen hemsida. Det handlar bland annat om hur snabbt din webbplats laddas, hur väl optimerade dina inlägg är och hur väl du jobbar med internlänkar. Off-page SEO handlar som du kanske kan lista ut allt som händer utanför din egen webbplats. Detta inkluderar främst länkbyggande och engagemang i sociala medier.

Både on-page och off-page SEO är viktigt för din bloggs framgång, men det är alltid en bra idé att börja med on-page-grejerna först. På så sätt kan du se till att din grund är solid innan du börjar bygga på din off-page SEO.

Börja smått och jobba dig mot perfektion

Som nybörjare inom bloggande och arbete med din hemsidas SEO är det inte rimligt att försöka göra allt på en gång. Börja i liten skala och arbeta dig fram till perfektion. På så sätt undviker du att bli överväldigad och ser till att du gör rätt saker på rätt sätt.

SEO är en långsiktig investering, och precis som allt annat i livet kräver SEO tid och ansträngning om du vill se resultat. Du kommer inte att se några resultat över en natt, men om du fortsätter att arbeta hårt mot dina mål och ser till att följa dina framsteg på rätt sätt kommer det garanterat att löna sig i längden!